Zwykłe frytki? Już nie u mnie. Ten jeden trik sprawia, że nie da się przestać jeść

Dodano:
Frytki z przyprawą siedmiu smaków Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Klasyczne frytki są pyszne, ale odkryłem sposób, żeby wręcz powalały na kolana głębokim smakiem i aromatem. Zapraszam po przepis na frytki z japońską przyprawą siedmiu smaków.

Frytki to zarówno pyszna przekąska, jak i dodatek do różnych dań. Najlepsze są te przygotowywane w domu, bo nie tylko można kontrolować skład potrawy, ale także dopasować jej smak do indywidualnych potrzeb. Moja rodzina lubi frytki z różnymi przyprawami.

Jak „odchudzić” domowe frytki?

Frytki wyśmienicie smakują nie tylko smażone w głębokim tłuszczu, ale także przygotowane w piekarniku i frytkownicy beztłuszczowej. W swoim przepisie korzystam z frytkownicy beztłuszczowej. Ma to swoje zalety – frytki są gotowe w krótszym czasie niż w przypadku pieczenia w piekarniku oraz wychodzą wyjątkowo chrupiące z wierzchu i kremowe w środku. Jeśli korzystasz z piekarnika, to przygotowane frytki piecz przez około 35–40 minut w temperaturze 200°C, najlepiej z funkcją termoobiegu. Aby były bardziej chrupiące, po 20 minutach warto je delikatnie przemieszać. Można także użyć minimalnej ilości oleju lub całkowicie z niego zrezygnować. Dzięki takim rozwiązaniom frytki będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne.

Jak zrobić frytki z przyprawą siedmiu smaków?

Frytki z przyprawą siedmiu smaków są proste w przygotowaniu. Wystarczy dodać aromatyczną mieszankę przypraw pod sam koniec obróbki termicznej i gotowe!

Na frytki wybieram ziemniaki typu kulinarnego B (ziemniaki ogólnoużytkowe o podobnej zawartości skrobi i wody). Ziemniaki kroję w cienkie słupki, a następnie kilka razy płuczę w zimnej wodzie i starannie osuszam. Tak przygotowane warzywa skrapiam olejem do smażenia, mieszam i wkładam do pojemnika frytkownicy beztłuszczowej. Możesz również ułożyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku lub usmażyć w tradycyjny sposób. Jeżeli chcesz zrobić tradycyjnie smażone frytki z przyprawą siedmiu smaków, to odsączone z nadmiaru tłuszczu ziemniaki oprósz mieszanką przypraw i wymieszaj.

Porada: przyprawa siedmiu smaków jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Proponuję na początek dodać 2 szczypty mieszanki przypraw i ewentualnie zwiększyć ilość dodatku po wyjęciu ziemniaków z frytkownicy.

Przepis: Frytki z przyprawą siedmiu smaków

Pyszna przegryzka i aromatyczny dodatek, pasujący do wielu dań.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
216 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Wypłucz pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie. Zmieniaj wodę, aż przestanie być mętna. Wypłukane ziemniaki wyłóż na sitko i pozostaw do odcieknięcia, a następnie starannie osusz na bawełnianej ściereczce lub papierowym ręczniku. Osuszone frytki skrop olejem i wymieszaj.
  2. SmażenieUsmaż frytki we frytkownicy beztłuszczowej – czas smażenia: 20 minut; temperatura: 200 stopni Celsjusza. Podczas smażenia kilka razy potrząśnij pojemnikiem, żeby frytki się wymieszały.
  3. Dodanie przyprawy siedmiu smakówNa 2 minuty przed końcem smażenia dodaj przyprawę siedmiu smaków i wymieszaj.

Gotowe frytki możesz doprawić do smaku solą.

Z czym podawać frytki z przyprawą siedmiu smaków?

Frytki z przyprawą siedmiu smaków podaję z dodatkiem majonezu, ketchupu, sosu czosnkowego, jogurtowo-ziołowego lub tysiąca wysp. Serwuję je również jako dodatek m.in. do:

  • smażonych i pieczonych polędwiczek z kurczaka w panierce z dodatkiem sezamu,
  • smażonej, pieczonej i grillowanej ryby,
  • domowych burgerów,
  • pieczonego kurczaka,
  • kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym,
  • pieczeni ze schabu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...